Hitta gratisspel på nätet

Det finns en hel del spel man kan få uppleva på nätet helt gratis, och som man alltid säger: gratis är gott!

Flashspel

När spel började dyka upp direkt i webbläsare så skapades de ofta med programmet Flash och har blev därför känt som Flashspel. Och trots att man på senare tid börjat föredra HTML5 finns detta ord kvar ännu. En del sajter har hängt med i många år och samlat på sig otroligt stora kataloger av små Flashspel i alla möjliga kategorier. På dessa sajter kan man lika lätt hitta ett gulligt litet pusselspel som en actionfyllt zombiespel. Man kan inte förvänta sig hur avancerade spel som helst när man tittar på spel i denna kategori, men det är riktigt imponerade vad vissa har lyckas skapa när man tänker att man inte behövt ladda ned och installera något, allt man gjorde var att öppna spelet via sajten.

Nätpoker

De flesta tänker nog poker som ett spel man spelar för pengar, och medan detta är fullständigt sant kan man faktiskt även spela spelet för låtsaspengar där man inte behöver betala något alls, hur många händer man än förlorar. Vissa av dessa spel kan ju finnas på Flashspelsajter som vi talade om ovan, men det finns även många professionella pokersajter som erbjuder gratisversioner av sina spel. Detta kan vara ett väldigt bra sätt att lära sig spela en ny form av poker så man inte behöver riskera sina pengar på ett spel man aldrig provat tidigare.Den här youtubevideon visar hur det går till när man spelar sit&go på nätet:

MMORPG

MMORPG, vilket står för Massively Multiplayer Online Role-Playing Game, är en väldigt stor genre, även om vissa påstår att dess storhetstid kulminerade med World of Warcraft. Det kommer ständigt ut MMORPG och många följer vad man kallar Free-to-Play-modellen, vilket betyder att det inte behövs en prenumeration för att få spela spelet, som ju fortfarande är fallet med just World of Warcraft. Free-to-play-modellen betyder dock inte att spelet är helt gratis, man betalar fortfarande för spelet precis som vilket spel som helst, men man kan sedan spela det hur länge man vill. Dock så finns det spel som inte bara är prenumerationsfritt, de är även helt gratis att ladda ned och börja spela från första början. Går man in på Steam så kan man hitta en lång lista av gratis MMORPGs.

MOBA

Denna Free-to-play-modell vi talade om ovan har dock saker man kan spendera pengar på inne i själva spelet, något som möjliggör en sådan ekonomiskt modell till att börja med. Och detta är något som ofta förekommer inom genren MOBA, som står för Multiplayer Online Battle Arena. Det finns många MOBA-spel som kostar pengar, men några av de mest populära är faktiskt helt gratis. I dessa spel utmanar två lag varandra med ett slutgiltigt mål att förstöra motståndarlagets bas. Dessa spel har även haft ett stort inflytande på e-sport och spel som League of Legends och Dota 2 är några av de största åskådar e-sporterna idag.

Krigsspel

Krig har alltid varit en populär spelgenre och kommer i många olika former, från det klassiska brädspelet Risk till moderna FPS-spel och allt däremellan. När det dock kommer till gratisspel så kanske man inte får samma utbud, men det finns ändå spel som håller väldigt hög kvalité och kontinuerligt uppdateras med nytt innehåll för förbättras för att spelare ska kunna få en sådan bra spelupplevelse som möjligt. Detta är åtminstone fallet med spel som har mikrotransaktioner som i free-to-play-modellen så att spelutvecklarna kan tjäna pengar på de som väljer att köpa saker och ting.

Allt som allt är utbudet av gratisspel på nätet helt enormt och man kan nästan garantera att vilka spel man än föredrar att spela, kommer man kunna hitta något som passar.